SYNG FORTIDEN FREM

Anderledes og underholdende musikalsk historietime!

TAG PÅ EN MUSIKALSK TIDSREJSE

Syng med på fortidens populære døgnfluer, dansktophits og rockballader – og se det hele i en større sammenhæng. Sange om Danmark, ungdom, familieliv og parforhold og meget andet. Sange, der indirekte beskriver den tid og det samfund, de blev skabt i. Og mens vi synger og har det sjovt, bliver vi måske endda klogere på os selv og verden omkring os…

Sjove sangtimer

Sclager

FRA JORDSKREDSVALG TIL CORONAKRISE

– Sange fra Dronning Margrethes regeringstid

I januar 2022 fejrede Dronning Margrethe sit 50 års regeringsjubilæum. Til markering af denne imponerende præstation har jeg samlet en række danske sange, der er blevet skabt i perioden.
En periode, der startede med EF-afstemning og en ordentlig øretæve til de etablerede partier – og endte med en kollektiv nedlukning af samfundet med en overraskende grad af samfundssind. Disse begivenheder og andre skal vi synge om i dette foredrag med indlagt fællessang.  Sange, der på godt og ondt beskriver os danskere. Sange fra de højeste lag, men også sange hentet helt nede i folkedybet. Sange om klassekamp, parterapi, fodbold, national samling og meget, meget mere…

Sclager

BEATLES – OG DIG!

Paul McCartney fylder 80 år. Det er jo skrækkeligt! Hvor blev tiden dog af? I dette foredrag med fællessang skal vi tilbage til 60’erne, hvor McCartney og resten af the Beatles ramte verden som en tsunami. Ikke bare med deres musik, men også med deres måde at tænke på, deres kreativitet, deres humor – og det lange hår! Også Danmark blev ramt. Men hvordan? Hvordan oplevede DU Beatles og deres musik?
Vi vil snakke om Beatles og danskerne, og ikke mindst synge nogle af de bedste og mest kendte sange 

Thy lejren

DA FAMILIEN DANMARK SLAP TØJLERNE

Syng med på sange fra de arbejdsomme 50’ere, de optimistiske 60’ere og de brogede 70’ere. Perioden, hvor Jens Otto Krag søsatte velfærdsstaten med statsgaranteret sikkerhed for borgerne fra vugge til grav – betalt via skatten…

Genoplev de årtier, hvor man på mange måder slap tøjlerne og fandt nye veje. Også veje, som Krag slet ikke havde forestillet sig – eller var specielt glad for! Dengang, det handlede om ungdomsoprør og EF-modstand, men også om nylonstrømper, Beatleshår, konditræning, ø-lejre, brune værtshuse og meget, meget andet…

TALKIN’ ’BOUT MY GENERATION

TALKIN’ ’BOUT MY GENERATION

Da England ændrede popmusikken med gode ideer, dårlig opførsel og afslappet hårstil…

Var du hemmeligt forelsket i Mick Jagger – eller syntes du, at han var møgirriterende? I dette foredrag med indlagt fællessang går vi tilbage til den tid, da håret blev længere, og idolernes musik og opførsel kunne være temmelig provokerende – ikke mindst på forældregenerationen. Dengang, engelske grupper satte dagsordenen for ungdommen og fik popmusikken til af blomstre i en masse nye retninger. Vi skal synge hårde og bløde, sjove og mærkelige sange fra dengang; fra Cliff Richard – over Rolling Stones – til the Seekers og the Who. Det bliver langhåret – men på den sjove måde uden slagsmål eller høreskader!

Holger fællessanger

FRA ØNSKEKONCERT TIL BEAT OG BODEGAHØRM

Danmark er et lille land, der ikke har haft den store betydning for musikkens udvikling – altså set fra resten af verden!

Vi har aldrig haft de store, excentriske stjerner – faktisk foretrækker vi, at vores kunstnere er helt almindelige og nede på jorden.  Men vi er gode til at optage det nye og moderne og gerne med et muntert glimt i øjet! Også når vi laver evergreens og rock’n’roll. Følg udviklingen fra 50’ernes Giro 413 til 70’ernes dansktop og knallertrock og hør om mere eller mindre jordbundne danske giganter som Gustav Winckler, Svend Asmussen, Johnny Reimar, Annisette, Kim Larsen og mange, mange andre!

Kim Larsen musikalsk foredrag

SANGEN OG LARSEN

Godhjertet gårdsanger eller småsentimental skolelærer?

Da Kim Larsen døde i 2018, var der landesorg i Danmark. Han var elsket og blev af mange opfattet som en slags nationalskjald, der gav os en masse iørefaldende og farverige sange at synge med på.
Men hvad var han egentlig for en kunstner, og hvori bestod hans særpræg? Var han en gnaven gavflab eller en godhjertet gårdsanger – eller måske en småsentimental skolelærer? Eller det hele på én gang? Vi vil synge et udvalg af Larsens sange og prøve at placere ham i den danske kultur. Og vi glemmer da heller ikke, at han var med i Danmarks største rockband, Gasolin’, som jo fyldte musikalsk brændstof på os i de oliekriseramte 70’ere …

Halfdan Rasmussen

ORDTRYLLERI MED VITAMINER I

Ingen kunne sætte ord sammen som Halfdan Rasmussen! Hans sange er som vitaminpiller for sjælen – enkle, farverige og fulde af energi og næring. 

Syng med på hans sange og hør om et liv, der var vævet ind i vigtige begivenheder i 1900-tallets Danmark; 30’ernes krise, besættelsen, opbygningen af velfærdsstaten og – ikke mindst – den mellemfolkelige kamp for fred i verden. Begivenheder, som formede Halfdan Rasmussen og gjorde ham til den, han var: En kampklar antihelt! Og sådan en kan vi danskere godt lide – især hvis han ovenikøbet er humoristisk…. 

Sclager

WIR SINGEN TRALALA...

Overvind din gode smag og syng med på de berømte – og berygtede – tyske schlagere!

Vær med til at undres over, at et så alvorligt, filosofisk og højkulturelt land som Tyskland har lavet så fladpandet og påtaget munter musik. Tyskland er jo vores naboland, men alligevel er vi danskere aldrig rigtigt blev smittet af schlager-bacillen. Hvorfor egentlig ikke? Det finder vi måske løsningen på i dette foredrag med gemytlig fællessang!

Fra Alsang til swingpjatteri

FRA ALSANG TIL SWINGPJATTERI

Fængende Fællessange fra ”Flødeskumsfronten”

Da Danmark blev besat i 1940, begyndte vi at synge! Vi holdt nu hurtigt op igen med alsangen, men der blev spillet og sunget meget andet musik under besættelsen. Fx revysange, smædesange og swingmusik – det var jo ”Den gyldne swingtid”. Musikken blev i høj grad brugt til at holde humøret oppe, men sangene er også på mange måder en beskrivelse af livet under besættelsen. Vi vil i dette foredrag synge en lang række af tidens sange og forsøge at leve os ind i tiden og alle dens fortrædeligheder.

Mor Danmark

DA MOR DANMARK FIK HELET SIT SAAR

Op gennem historien er musik og sang blevet brugt til at opbygge og forstærke en national stemning. Det gælder også i historien om Genforeningen. 

Men hvor stor betydning har musikken reelt haft for de beslutninger, der er blevet truffet, og de hændelser, der har fundet sted? Det vil vi snakke om, samtidig med at vi synger vigtige og populære fædrelandske sange. Så oplev krigsbegejstringen i 1848, tragedien i 1864, og ikke mindst genforeningsglæden i 1920, hvor den røvede datter vendte tilbage til Mor Danmark, og såret fra 1864 blev helet.

Thomas Helmig

Syng 80'erne frem

Syng 80’erne frem! Det var jo årtiet med Schlüter, skulderpuder og spejlcaféer. Men også meget andet! 

Det var dengang, den dansksprogede poprock erobrede hitlisterne med sangbare omkvæd og tekster med masser af holdninger. En tid med yuppier og nye kommercielle radiostationer, men også karneval og Operation Dagsværk. Dengang vi gerne ville være både samfundskritiske og smarte, men også slå os løs og leve livet. Syng med på sangene, lev dig ind i tidsånden og find ud af, hvordan man opfattede verden bag den postmoderne maske.

Revy musikalsk foredrag

REVYSANGE TIL TIDEN

Klingende Danmarkshistorie med rammende rim og sprudlende satire

Revygenren har gennem tiden haft et lidt blakket ry. Den er plat, anstrengt morsom og fungerer bedst, når publikum er lidt småberusede. Og dagen efter har de glemt det hele igen. Og det er ikke altid helt løgn…

På den anden side er der også skrevet en lang række revyviser, der stadig holder i dag. Det kan være, fordi de rører ved noget evigt og almenmenneskeligt, men ikke mindst, fordi de på en elegant og humoristisk måde beskriver den samtid, de blev skabt i. Faktisk kan revysange bruges til at belyse fortiden på en anderledes og farverig måde, en slags klingende danmarkshistorie. I dette foredrag skal vi høre om revyens særpræg, genopfriske lidt danmarkshistorie, og – ikke mindst – synge med på de gode og sjove sange.

Foredrag og fællessang

Syng Fortiden Frem er en anderledes og underholdende form for historieformidling, der blander foredrag og fællessang. Musik er en levende kilde til fortiden, og når man synger, kommer man i direkte kontakt med fordums tider og stemninger. Man mærker på sin egen krop – og udtrykker med sin egen stemme – de tanker, drømme, oplevelser og erfaringer, der knytter sig til fortiden. Fortiden bliver nutid.

Samtidig er sangene en god indgang til at snakke om historiske emner. For selvom mange opfatter historie som tørt og kedeligt, kan det jo ikke nægtes, at fortiden har afgørende betydning for, hvordan vores samfund – og vi selv – ser ud i dag.

Foredragene omhandler en broget vifte af emner, fra hverdagslivet i Danmark gennem tiden – til Den tyske schlager og Genforeningen. Men du kan også vælge dit eget personlige emne. Så finder jeg sangene og laver et skræddersyet foredrag!

Og da det jo er musik, vi udøver, kommer jeg også ind på musikkens opbygning og særpræg i den pågældende periode. Altså, hvorfor sangene lød, som de lød dengang…

Fællessangen bliver fortrinsvis akkompagneret af klaver, men jeg spiller også på andre passende og tidstypiske instrumenter, fra trækharmonika til rockguitar. Og som supplement til sangene vil der også være masser af billeder til at sætte fantasien og erindringen i gang.

Som udgangspunkt varer foredragene 90 minutter, men de kan forlænges eller forkortes – alt efter ønske. Og jeg kommer overalt i landet og i alle slags forsamlinger og sammenhænge, fra dagligstue til foredragssal.

Kig i menuen – bliv inspireret – og ring/SMS til 26136380
Eller send en mail til: jukebox413@outlook.dk

Søren Jensen

Søren Jensen

Søren Jensen er organist, musiklærer og foredragsholder. Bor i Århus, men kommer gerne over hele landet.
Uddannet cand. mag. i musik og historie fra Århus Universitet med sidefag i retorik, kommunikation og formidling. Suppleringsfag i middelalderarkæologi.
Arbejder som musiker – klaver, guitar, harmonika og lidt til – i en lang række sammenhænge inden for revy, festmusik, teatersport, rock etc.
I mange år kapelmester i Århusrevyen og  “Årets revykomponist” 1999.

john m spejlvendt og beskåret e1595342243997

Den danske sang er en ung blond pige...

Fællessang er oppe i tiden, men hvorfor skal det kun være fra højskolesangbogen?

Højskolesangene er fantastiske og rummer eviggyldige tanker, men der er andre sange, der kan synges! Sange fra fx revy, TV, dansktop, hitlister og film. Og selvom disse sange ikke har samme evige kvaliteter som højskolesangene, sætter de tanker og følelser i gang. Til en bestemt oplevelse eller til en bestemt tendens eller tankegang i fordums tider.

Og når man synger disse sange sammen, finder man måske ud af, at andre har lignende erindringer eller tanker, hvilket giver en fornemmelse af sammenhæng og samhørighed. Og det er en af pointerne ved mine foredrag: Fælles sang og fælles snak om fælles oplevelser!

Fra Australien

Syng dine sange - og jeg skal sige dig, hvem du er!

De sange, vi hver især kender og kan lide, er en vigtig bestanddel af vores kulturelle rygsæk. Og samlet set danner sangene et aftryk af vores fælles historie.

Hos den oprindelige befolkning i Australien har hvert individ endda sin egen individuelle sang, der med mange vers beskriver slægtens historie og lange vandringer rundt på kontinentet. Helt frem til den pågældende person.

Smart, når man skal finde vej. Så skal man bare huske det vers, der omhandler ruten lige der, hvor man er. Men også smart, hvis man vil afgøre, om en fremmed, man møder på sin vej, er ven eller fjende. Hvis man har mange fælles vers i sangene, må man jo være i familie med hinanden!

Vores egne sange fortæller også om, hvor vi har været – både som individer og som samfund. Også selvom vi ikke er nomader. Derimod er det lidt usikkert, om sangene kan fortælle, hvor vi skal hen…

To med lur beskåret

Fortidens stemme?

Der findes en – nok lidt tvivlsom – arkæologisk teori, der påstår, at det er muligt høre lyde fra fortiden. Hvis man sætter en grammofon-pickup ind til rillerne i en lerpotte fra fx jernalderen, vil den nemlig registrere de svingninger, der var i luften, dengang da potten blev drejet.

Disse svingninger, herunder lydene fra rummet, kan forstærkes via en højttaler, og på denne måde kan vi høre, hvad de talte om dengang!

Som nævnt en lidt tvivlsom teori, som vist aldrig bliver bevist, men når vi “synger fortiden frem”, er vi inde på lidt den samme tankegang: Vi fremmaner fortidens stemme! Klingende musik er lyden af fortiden! Og måske trænger sangens vibrationer direkte ind og vækker slumrende dele af vores sind, så alt falder i hak, og vi fornemmer den store sammenhæng…

Dronning Margrethes regeringstid
Kim Larsen musikalsk foredrag
Sangen og Larsen
Revy musikalsk foredrag
Revysange til tiden
Beatles og dig
Kim Larsen musikalsk foredrag
Syng 80’erne frem
Halfdan Rasmussen
Ordtrylleri med vitaminer
Thy lejren
Danmark slap tøjlerne
Sclager
Wir singen tralala...
TALKIN’ ’BOUT MY GENERATION
Talking 'bout my generation
Fra Alsang til swingpjatteri
Fra Alsang til swingpjatteri
Fra Alsang til swingpjatteri
Fælllessang og musikalsk foredrag
Pigtråds musik
Beat og bodegahørm
Mor Danmark
Da Mor Danmark fik helet sit Saar